El Ball del Babau d’Esplugues de Llobregat

ESM 2l Ball del Babau d’Esplugues és una dansa que es balla cada any el 22 de juliol, festivitat de Santa Magdalena, antiga patrona d’Esplugues i que actualment constitueix un dia d’homenatge als balls i músiques tradicionals d’Esplugues, en el que es coneix com a la Festa Major Petita d’Esplugues. És el ball més representatiu de la ciutat.

El Babau, com el seu nom indica, té el seu origen en una variant de la contradansa i sabem per les cròniques del Baró de Maldà al seu “Calaix de Sastre” de finals del s. XVIII que el dia de la festa major es ballaven moltes danses i també una contradansa a la plaça davant l’església pel que se suposa que el Babau era una de les peces que s’interpretaven.

Durant molt de temps, el ball es va perdre i no va ser fins el 1989 quan es va recuperar gràcies a que es va trobar la música escrita al Costumari Català d’en Joan Amades. En Carles Mas es va encarregar de la coreografia i en Marcel Casellas va arranjar la música.

Des de llavors, l’Esbart Vila d’Esplugues el balla als jardins del Casal de Cultura en aquesta festivitat, davant el ginjoler que hi ha plantat, amb vestuari tradicional, tant nois com noies.

El ball té dues parts diferenciades:

La primera, una entrada amb punt de quadrilla que es combina amb figures de ball pla, molinets i canvis de parella (es repeteix tot 3 cops) i una segona molt més alegre i animada on s’alternen les corrandes (a dreta i esquerra) i voltes ràpides entre parelles per acabar amb una gran filera que entra saltant joiosament a l’interior del Casal.

A banda del dia de Sant Magdalena, l’Esbart el balla com a dansa final del Festival de Dansa que cada any organitza al mes de maig. L’any 2010 va ser escollit com a ball final de l’Aplec d’Esbarts Dansaires a Montserrat en motiu dels 25 anys de l’esbart.


Deixa un comentari